Liu Bei

En aquest nom xinès, el cognom és Liu.
Plantilla:Infotaula personaLiu Bei

Modifica el valor a Wikidata
Nom de temple烈祖 Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum昭烈帝, 昭烈皇帝 i 昭烈 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement161 Modifica el valor a Wikidata
Mort10 juny 223 Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Baidicheng (Shu Han) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortcauses naturals Modifica el valor a Wikidata
Emperador de la Xina Shu Han
22 setembre 221 – 10 juny 223
← Emperador Xian de HanLiu Shan → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósenyor de la guerra Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Liu Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLady Mi (196–)
Lady Gan (195–)
Lady Sun
Emperadriu Wu Modifica el valor a Wikidata
FillsLiu Yong
 ()
Liu Shan
 () Lady Gan
Liu Li
 () Modifica el valor a Wikidata
PareLiu Hong Modifica el valor a Wikidata
ParentsLiu Feng, fill o filla adoptiva Modifica el valor a Wikidata

Liu Bei (16121 de juny del 223 EC)[1] va ser un senyor de la guerra, un general militar i més tard l'emperador fundador de l'estat de Shu Han durant el període dels Tres Regnes de la història xinesa. A pesar de tenir un començament més tardà que el dels seus rivals, també la manca dels recursos materials i la situació social que va dirigir, Liu Bei es va sobreposar a les seves nombroses derrotes de crear el seu propi regne, que en el seu apogeu va abastar els temps moderns de Sichuan, Guizhou, Hunan, part de Hubei, i part de Gansu.

En la cultura popular, a causa de la popular novel·la el Romanç dels Tres Regnes de Luo Guanzhong, Liu Bei és àmpliament conegut com l'ideal de beneficència, el governant que cuida del seu poble i s'envolta de bons assessors. El seu caràcter va ser el d'advocar pel conjunt de valors morals del confucianisme, com ara la lleialtat i la compassió. Històricament, Liu Bei va ser un brillant polític i líder; les habilitats del qual van ser una notable demostració d'un legalista. La seva filosofia política pot ser millor descrita per la dita xinesa "Confucià en aparença, però legalista en el fons (xinès tradicional: 儒表法裡, xinès simplificat: 儒表法裡, pinyin: rú biǎo fǎ lǐ)", un estil de govern que s'havia convertit en norma després de la fundació de la dinastia Han.[2]

  1. de Crespigny, Rafe. A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill, 2007, p. 478. ISBN 978-90-04-15605-0. 
  2. Al llarg de la història de la Xina, cap emperador reeixit havia governat purament basat en el confucianisme (encara que alguns usaren exclusivament el legalisme). Nombroses recerques com ara Political Reality of Transforming Legalism by Confucianism in the Western Han Dynasty as Seen from Selection System de Wang Bao Ding, o Aspects of Legalist Philosophy and the Law in Ancient China: The Chi'an and Han Dynasties and Rediscovered Manuscript of Mawangdui and Shuihudi de Matthew August LeFande, han assenyalat que les més antigues dinasties xineses posteriors a Qin s'havien governat amb una barreja de legalisme i confucianisme.

Developed by StudentB